Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2007

Γ - ΚΕΦ1: Αλγόριθμος - Προγραμματισμός

Κατά τη γνώμη μου το κεφάλαιο αυτό είναι αρκετά καλύτερο από το προηγούμενο βιβλίο.

Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να διδάξουμε τις έννοιες και με την εξής σειρά:
1) Προγραμματισμός: …
2) Προγραμματιστής: …
3) Πρόγραμμα: Αν δεν ξέρουμε τι είναι πρόγραμμα, δε θα φτιάξουμε ποτέ πρόγραμμα. Υπενθυμίζω ότι πρόγραμμα είναι α) αρχείο/αρχεία β) που περιέχει οδηγίες/εντολές που καταλαβαίνει το κομπιούτερ και γ) με τις οποίες ο επεξεργαστής επεξεργάζεται σύμβολα, εικόνα και ήχο (πληροφορία).
4) Γλώσσα-Προγραμματισμού: Από το τι είναι πρόγραμμα, καταλαβαίνουμε τα δύο πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι προγραμματιστές για να φτιάξουν πρόγραμμα. Πρώτα πρέπει να ξέρουν να γράφουν τις οδηγίες, άρα να μιλάνε στο κομπιούτερ. Αυτό λέγεται γλώσσα-προγραμματισμού.
5) Αλγόριθμος: Το δεύτερο πράγμα που συνεπάγεται από την έννοια του προγράμματος και πρέπει να ξέρουν για να φτιάξουν πρόγραμμα είναι να ξέρουν ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ. Αυτό το "τι" είναι μια διαδικασία επεξεργασίας πληροφορίας, λέγεται Αλγόριθμος, και αν είναι λάθος, λάθος θα κάνει και το κομπιούτερ.
Μετά δίνουμε παραδείγματα αλγορίθμων-του-υπολογιστή και όχι αλγορίθμων από την καθημερινή ζωή γιατί απλούστατα ένα κομπιούτερ δε φτιάχνει πχ καφέδες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αλγορίθμου πχ είναι αυτός που μετατρέπει € σε δραχμές:
α) ζητάει απο το χρήστη τα € (γιατί δεν ξέρει πόσα ευρώ θέλει να μετατρέψει)
β) € * 340,75 (άν κάνουμε λάθος στην πράξη, το κομπιούτερ θα δώσει λάθος αποτέλεσμα)
γ) δίνει στο χρήστη το αποτέλεσμα (γιατί σαν κομπιούτερ το αποτέλεσμα της επεξεργασίας είναι μέσα στη RAM . Η δε θέση που το κρατάει λέγεται μεταβλητή. Έτσι ο μαθητής αντιλαμβάνεται εύκολα και την έννοια της μεταβλητής.)
Ένα δεύτερο παράδειγμα αλγορίθμου, σαν αυτούς που θα φτιάξουν με τη Logo, είναι η δημιουργία τετραγώνου. κλπ.
Με αυτό τον τρόπο παρουσίασης, θεωρώ ότι η γενική έννοια του 'προβλήματος' δεν χρειάζεται. Ο δε ορισμός της ότι "πρόβλημα θεωρούμε κάθε ζήτημα ..." είναι ασαφής. Τί είναι "ζήτημα";
6) ιδιότητες αλγορίθμου-του-υπολογιστή: …
7) ...

Κασσελούρης, Νίκος http://users.otenet.gr/~nikkas/ 

2 σχόλια:

Αρχαίος είπε...

Συνάδελφε συμφωνώ με το πνέυμα αυτών που γράφεις αλλά επιτρεψέ μου να σου κάνω μερικές παρατηρήσεις.
Αρχικά με ενοχλεί ο όρος "κομπιούτερ" όταν γράφεται στα Ελληνικά είναι κακόηχο και πιστέυω ότι είναι προτιμότερη η λέξη υπολογιστής. Δεύτερον οι μαθητές (και οποιοδήποτε άλλοι) δεν χρειάζεται να ξέρουν τον ορισμό του προγράμματος για να φτιάξουν πρόγραμμα αρκεί να έχεουν καταλάβει τα βήματα που αναν φέρεις στη συνέχεια.
Ακόμα αν πιστεύεις ότι έτσι έυκολα οι μαθητές αντιλαμβάνονται την έννοια της μεταβλητής θα ήθελα να σου πω ότι κάνεις λάθος και υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις για τα προβλήαμτα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην κατανόηση αυτής της έννοιας.

Βαγγέλης

Κασσελούρης είπε...

ΓΛΩΣΣΕΣ-ΥΨΗΛΟΥ-ΕΠΙΠΕΔΟΥ: Νομίζω ότι πρέπει να προσθέσουμε μόνο αυτή την έννοια. Δηλαδή σε αντίθεση με τις γλώσσες-μηχανής που έχουν τις εντολές με 0 και 1, οι γλώσσες που γράφουν οι προγραμματιστές με λέξεις, λέγονται "γλώσσες υψηλού επιπέδου".

Νίκος