Σελίδες

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Πληροφορική Α’ - Β’ - Γ’ Γυμνασίου

Από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Μέγεθος 46MB)

4 σχόλια:

cristosx είπε...

Ωραίες οι δραστηριότητες από το νέο λογισμικό πληροφορικής. Οι μαθητές το είδαν θετικά και τους ενεργοποίησε. Μέχρι τώρα το χρησιμοποίησα για επανάληψη στις Α, Β Γυμνασίου. Από την έως τώρα χρήση του, βρήκα 2 λάθη που καλό θα ήταν να διορθωθούν σε επόμενη έκδοση του λογισμικού.

1. Α Γυμνασίου - Γνωρίζω τον Υπολογιστή ως ενιαίο Σύστημα - Το υλικό - Δραστηριότητα 1 - Διδασκαλία
Στην παρουσίαση του ποντικιού έχουν μπει ανάποδα το αριστερό - δεξί πλήκτρο του ποντικιού

2. Β Γυμνασίου - Γνωρίζω τον Υπολογιστή ως ενιαίο Σύστημα - Αναπαράσταση πληροφορίας - Δραστηριότητα 1 - Διδασκαλία
Γράφει ότι τα 8 bit δίνουν 8 στην 2α = 256 συνδυασμούς αντί του σωστού 2 στην 8η =256

Ανώνυμος είπε...

Ναι, καλό το CD, αλλά...

καλό θα είναι το μάθημα της πληροφορικής στο γυμνάσιο και στο λύκειο να αποκτήσει κάποια ταυτότητα και να μην αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης με άλλους κλάδους βλέπε μαθηματικούς και λοιπούς.

Όσες προσπάθειες και να κάνω πάνω στο σχολικό πρόγραμμα του μαθήματος, εχω βαρεθεί να ακούω τους μαθητές μου να μου λένε το πόσο πιο πολλά πράγματα "έμαθαν" όταν έκαναν "computer" σε κάποια σχολή ή σε κάποιο εξωσχολικό πρόγραμμα.

Κύριοι, καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Προτείνω:

Στο γυμνάσιο:
α) Λίγα εισαγωγικά περί της λειτουργίας του υπολογιστή.
β) Χειρισμός Windows.
γ) Εκμάθηση του πακέτου Microsoft Office.
δ) Εκμάθηση κάποιων γνωστών προγραμμάτων πολυμέσων.
ε) Χορήγηση στο τέλος της γ' γυμνασίου κρατικού πιστοποιητικού γνώσης χρησης ηλ. υπολογιστού μετά από εξετάσεις τύπου ECDL.

Στο Λύκειο:
Αφού υπάρχουν οι δύο ώρες ας κάνουμε κάτι σοβαρό.
Προγραμματισμό στο Office, Δίκτυα, Αλγοριθμική, Προγραμματισμό με πραγματική γλώσσα προγραμματισμού.

Και το σπουδαιότερο, και στο γυμνάσιο και στο λύκειο το μάθημα να υπολογίζεται στον μέσο όρο του μαθητή.

Εαν δεν γίνουν τα παραπάνω το μάθημα θα είναι συνέχεια στο επίπεδο της γυμναστικής και εμεις μια ζωη τα παιδιά για τα θελήματα.

Το τι θα πουν οι μαθηματικοί και οι άλλες ειδικότητες (δηλαδή τα γνωστά ότι π.χ. ο προγραμματισμός είναι για την τεχνολογική εκπαίδευση και η αλγοριθμική ανήκει στο πεδίο των μαθηματικών) πρέπει να ξεπεραστούν με κάποιο τρόπο (δεν είμαστε και λίγοι πλέον). Ένα πράγμα επίσης που διαφεύγει σε πολλούς είναι ότι εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου χρόνο με τον χρόνο η βασική χρήση του υπολογιστή γίνεται όλο και πιο εύκολη οπότε πρέπει το μάθημα να κινηθεί και σε πιο θεωρητικά αντικείμενα για να μην έρθει στιγμή που δεν θα έχουμε αντικείμενο ως κλάδος.

Εαν δεν σοβαρέψει η ύλη του μαθήματος και δεν υπάρξει κάποιο κίνητρο πρακτικό για τους μαθητές (σήμερα καλά-καλά ούτε ο βαθμός δεν μετράει), το μάθημα της πληροφορικής θα εκφυλίζεται μέρα με τη μέρα και θα έρθει καιρός που το μόνο που θα κάνουν οι ΠΕ19-20 θα είναι γραμματειακή υποστήριξη...

Chris είπε...

Συμφωνώ αλλά και Διαφωνώ με τον χρήστη Αγανακτισμένο θα γράψω πού διαφωνώ :

1. Χειρισμός windows, γιατί ντε και καλά Windows όταν υπάρχει και Linux με μεγάλη εκπαιδευτική κοινότητα παγκoσμίως ;
2. Γιατί ντε και καλά Microsoft Office, το Open Office δε μας κάνει ; Είναι δωρεάν για να το έχουν τα παιδιά χωρίς να τους μαθαίνουμε για τα crack κλπ και επιτέλους να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη τα περί πνευματικών δικαιωμάτων που διδάσκουμε.
3. Τι να το κάνει κάποιος το ECDL όταν δεν έχει καταλάβει τίποτε από Η/Υ αλλά έχει μάθει να απαντά μηχανικά σε κάποιες δραστηριότητες; Το θέμα είναι η ουσιαστική προσέγγιση του Η/Υ μέσω και γλωσσών προγραμματισμού και όχι οι τυποποιημένες ασκήσεις και απαντήσεις στο Office.
4.Επομένως θεωρώ ότι πολύ σωστά μπαίνει το θέμα του προγραμματισμού με όλες αυτές τις δραστηριότητες στη Logo στην γ' τάξη.
5.Επιπλέον η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει συνέχεια της προσπάθειας που κάνουν τα παιδιά στο γυμνάσιο, στο Ενιαίο Λύκειο καθώς ουσιαστικά συναντούν μαθήματα όσοι πάνε Τεχνολογική με την ΑΕΠΠ και έχουν ξεχάσει ότι έμαθαν.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το CD-ROM του βιβλίου. Ειδικά η διδασκαλία κάποιων θεωρητικών κεφαλαίων, θα είναι ευχάριστη για τα παιδιά!Μπράβο!!!