Σελίδες

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Προγραμματισμός - Logo - MicroWorlds Pro - Χελονόκοσμος

Ανώνυμος είπε...

Τα παραδείγματα του παλιού βιβλίου στον προγραμματισμό είναι από τη ΓΛΩΣΣΑ, ενώ το νέο πρόγραμμα μιλάει για υποχρεωτική χρήση της logo. Έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε με ΓΛΩΣΣΑ μέχρι να πάρει η γ' το νέο βιβλίο;

Φώτης Φωτιάδης είπε...

Νομίζω πως είναι ώρα να ενεργοποιήσετε το blog, πέρα από το καλωσόρισμα. Πολύ καλή ιδέα, περιμένουμε την υλοποίηση.

Το ζητούμενο είναι να δίνονται απαντήσεις όχι από ανώνυμους, αλλά από του συγγραφείς.

Ας αποδείξουμε επιτέλους ότι εμείς οι καθηγητές πληροφορικής κάνουμε χρήση των νέων τεχνολογιών.

Θα διδάξουμε logo με το παλιό βιβλίο στην Γ Γυμνασίου;

Με τα εσπερινά (ναι, υπάρχουν και αυτά) τί γίνεται; Ισχύει το ίδιο πρόγραμμα σπουδών;

Ευχαριστώ, και καλή μας χρονιά

Χρήστος είπε...

Το Microworlds Pro ενώ δουλεύει σε παλιούς υπολογιστές με Windows 98 και 128 MB RAM, στους νεότερους υπολογιστές του εργαστηρίου, με λειτουργικό Windows XP και 1 GB RAM, δεν τρέχει! Βγάζει μήνυμα "ανεπαρκής μνήμη"! Υπάρχει κάποιος τρόπος να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Ναι υπάρχει.
Από το site (http://www.microworlds.com/support/ts_mwpro_win95.html)
Q. MicroWorlds Pro won't boot as if giving me the following error: "Not enough memory to boot".

A. MicroWorlds Pro won't run on any machine with 1gb (or more) of memory. Please contact us for MicroWorlds EX upgrade information.
(support@lcsi.ca)
Στο mail να αναφέρεται ο κατασκευαστής και το μοντέλο του υπολογιστή και ότι για πρόκειται για την Ελληνική έκδοση της MicroWorldPro.
Οικονομάκος Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

Που μπορούμε να βρούμε το Microworlds Pro;

Ανώνυμος είπε...

http://www.microworlds.com - MicroWorlds EX - (99$)
Πληρώνει η Σχολική Επιτροπή?!?....

Χρήστος είπε...

Μπορείτε πάντως να κάνετε και MSW LOGO συνάδελφοι, υπάρχει δωρεάν στο Internet. Απλά οι εντολές είναι στα Αγγλικά ("fd" αντί για "μπ", "announce" αντί για "ανακοίνωση" κλπ. Είναι κι αυτό μια ιδέα...

george_L είπε...

Δυο ερωτήσεις:
1) Αφού το Microworlds είναι το στάνταρντ λογισμικό που χρησιμοποιείται στο βιβλίο, το καλύτερο είναι τα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτό. Αν κοστίζει π.χ. από 80 - 100 € το σχολείο μπορεί να βρει τρόπο να το αγοράσει. Όμως για να είναι κανείς ΑΠΟΛΥΤΑ νόμιμος, θα πρέπει να αγοραστούν άδειες για όλους τους υπολογιστές. Στην περίπτωση αυτή τι γίνεται;
2) Ο χελωνόκοσμος που προτείνεται ως εναλλακτική λύση δε θα έπρεπε να υπάρχει στο CD με το υποστηρικτικό υλικό; Η διεύθυνση e-slate.cti.gr παρέχει ένα μάλλον δύσκολο υπερσύνολό του...

Aris Arapoglou είπε...

Ο χελωνόκοσμος είναι μικρόκοσμος του Αβακίου. Έχει υλοποιηθεί χρησιμοποιώντας ψηφίδες του Αβακίου. Πρέπει λοιπόν πρώτα να εγκατασταθεί η ελληνική έκδοση του Αβακίου και στη συνέχεια να "τρέξει"" ο χελωνόκοσμος. Η Logo που χρησιμοποιεί ο χελωνόκοσμος είναι εξελληνισμένη έκδοση της Berkley Logo. Στο site του εργαστηρίου εκπαιδευτικής τεχνολογίας μπορεί κανείς να βρει το μικρόκοσμο χελωνόκοσμος καθώς και σχετικό manual.
Αν πάλι θέλει κανείς μπορεί να βρει και άλλες εκδόσεις της logo στο site του ελεύθερου εκπαιδευτικού λογισμικού του ΠΣΔ.
Α.Α

Aris Arapoglou είπε...

Στην Γ Γυμνασίου οι διδακτικές ώρες του προγραμματισμού και της αλγοριθμικής είναι αρκετά περιορισμένες. Αν σκεφτούμε ότι μαζί με τις διδακτικές ώρες που χάνονται κάθε χρονιά είναι λιγότερες από 12-10 ώρες τότε πρέπει να επιλεγεί ένα εκπαιδευτικό προγραμματιστικό περιβάλλον με first interpreter γλώσσα, ώστε οι μαθητές πολύ γρήγορα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και να πειραματίζονται με τις προγραμματιστικές δομές. Η γλώσσα Logo θεωρείται ότι επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους.
Επιπλέον τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγραμματιστικά περιβάλλοντα (τύπου Logo) δίνουν κίνητρο για ενεργό συμμετοχή των μαθητών, δημιουργώντας πολύ γρήγορα εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η Logo ως γλώσσα προάγει την διαθεματικότητα δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές να κατασκευάζουν νοητικά μοντέλα μέσα από μικροκόσμους. Όπως για παράδειγμα η κατασκευή διαφόρων συστημάτων πχ. του ηλιακού συστήματος.
Α.Α

Ανώνυμος είπε...

Προσπάθησα να εγκαταστήσω την ελληνική έκδοση του Αβακίου για να τρέξω τον χελωνόκοσμο ,αλλά χρειάζεται και εγκατάσταση της Java VM 1.3.0_02. Καμία βοήθεια που θα την βρω για να τρέξει ο χελωνόκοσμος?

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να κατεβάσεις το java runtime στο: https://sdlc3b.sun.com/ECom/EComActionServlet;jsessionid=C36FA1999346A9F2444048F3FD540456

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν μπόρεσα να βρω το Microworlds Pro αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τον Χελωνόκοσμο. Παρατήρησα ότι κάποιες εντολές που υπάρχουν στο βιβλίο όπως Δείξε ή Ανακοίνωση ή Ερώτηση κλπ. Μήπως ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω ένα πλήρη κατάλογο των εντολών του Χελωνόκοσμου; Σημειώνω ότι στο help του Αβακίου δεν βρίσκω πουθενά τις ελληνικές εντολές του Χελωνόκοσμου.

Ανώνυμος είπε...

Επέλεξα κι εγώ να χρησιμοποιήσω το Χελωνόκοσμο καθώς ούτε εγω έχω μπορέσει να βρώ το Microworlds Pro. Αν και εχω ψάξει πολύ δεν έχω καταφέρει να βρω μια πλήρη λίστα με τις ελληνικές εντολές. Ωστόσο, στη σελίδα
http://e-slate.cti.grComponents.htm#Logo αναφέρεται ότι η E-Slate Logo είναι επέκταση της TurtleTracks υλοποίησης της γλώσσας. Documentation για την υλοποίηση αυτή υπάρχει στη σελίδα http://turtletracks.sourceforge.net/docs/index.html . Πράγματι οι εντολές που αναφέρονται εκεί αναγνωρίζονται από το χελωνόκοσμο. Ωστόσο αυτές είναι στα αγγλικά. Προφανώς η επέκταση της E-slate Logo είναι η δημιουργία των αντίστοιχων ελληνικών εντολών. Οπότε μπορούμε να "μαντέψουμε" την αντίστοιχη τους ελληνική εντολή.
Π.χ. για την εντολή PRINT LIST "abc "def η ελληνική εντολή είναι ΤΥΠΩΣΕ ΛΙΣΤΑ "abc "def ή για την PRINT WORD "abra "cadabra είναι η ΤΥΠΩΣΕ ΛΕΞΗ "abra "cadabra Βέβαια αυτό δεν πετυχαίνει σε όλες τις εντολές (τουλάχιστον σε εμένα). Ελπίζω πάντως να βοηθάει σαν λύση μέχρι να βρεθεί documentation με τις ελληνικές εντολές. Αν το βρει κάποιος ας το ανακοινώσει.

Unknown είπε...

Βασικές Εντολές της γλώσσας LOGO στο χελωνόκοσμο.

π ή πίσω (αριθμός)
α ή αριστερά (αριθμός)
δ ή δεξιά (αριθμός)
μ ή μπροστά (αριθμός)
σβγ ή σβησεγραφικα
κχ ή κρυψεχελωνα
δχ ή δειξεχελωνα
σκ ή στυλοκατω
σπ ή στυλοπανω
μεγεθοςστυλο (αριθμός)
γόμα
επανάλαβε (αριθμός) [(εντολές)]
για (όνομα έννοιας)
τέλος
κατεύθυνση (αριθμός)
θεσεκατ η θεσεκατεύθυνση (αριθμός)
στηναρχη
καθάρισε

• Όλες τις εντολές μπορείς να τις γράφεις με μικρά ή με κεφαλαία γράμματα.
• Μπορείς να χρησιμοποιείς ή να μη χρησιμοποιείς τόνο στις λέξεις.
• Για να βάλεις τόνο πάτησε πρώτα το κουμπί Esc και μετά το γράμμα που θέλεις να τονίσεις.

Για περισσότερα δείτε το σχετικό manual.

A.A

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας. Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν όλους πολύ. Αρη σαφώς μπορούμε να κάνουμε τα βασικά πράγματα με τις βασικές εντολές. Όμως είναι σίγουρο ότι στο μάθημά μας θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το κάτι παραπάνω που άλλωστε υπάρχει και στο βιβλίο. Για αυτό ακριβώς ψάχνουμε να βρούμε όλες τις ελληνικές εντολές της γλώσσας. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κάτι το συντομότερο..

Ανώνυμος είπε...

off topic: το πρόβλημα με την μνήμη για το MicroWorlds λύνεται με ένα update από την εταιρεία ~10ΜΒ. Το πρόβλημα εμφανίζεται στους Η.Υ που έχουν ένα module μνήμης 1GB, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα σε Η.Υ με 2 Χ 512ΜΒ!!!

Μάριος Ξένος
mariosxenos@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Το "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ" την έκανε πάλι τη μα................................
του, η LOGO είναι παντελώς άχρηστη σε απλούς χρήστες των Η/Υ,η LOGO είναι χρήσιμη μόνο από επαγγελματίες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δε νομίζετε, κύριε "ΥΠΟΥΡΓΕ" ότι θα μας βοηθούσατε περισσότερο διδάσκωντάς μας πιο ουσιαστικά πράγματα!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

Ανώνυμος είπε...

Η LOGO είναι πολύ άχρηστη και πολύ δύσκολη ετσι όπως μας τη διδάσκει η "ΚΥΡΙΑ" .........................
Εφοδιάστε τα παιδιά μας με ουσιαστικές γνώσεις, ώστε να είναι έτοιμα να βγουν στην δυσκολη και ταλαιπωρημένη
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ"
"ΚΟΙΝΩΝΙΑ"