Σελίδες

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Υποστηρικτικό CD-ROM για το βιβλίο

Το υποστηρικτικό CD-ROM για το βιβλίο σε μορφή .iso (166ΜΒ) ή σε μορφή .zip (183ΜΒ) ή on-line

Περιέχει:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας!

Κατέβασα το CD απο το Παιδαγωγικο Ινστιτούτο (πριν δω τα περιεχόμενα του www.gymit.gr).

Στο συγκεκριμένο αρχείο .zip δεν περιέχεται το πρόγραμμα metro.exe .

Επίσης, στη σελίδα "διαφάνειες" (diafanies.html), τα links του πίνακα δείχνουν σε αρχεία της μορφης .zip, ενω θα έπρεπε να δείχνουν σε .ppt και .odp .

Στο ίδιο θέμα, πιστεύω ότι θα ήταν σωστότερο τα ονόματα των ανοιγμένων αρχείων να είναι όπως τα ονόματα των συμπιεσμένων, πχ a_1.ppt και όχι πχ Α-1 Η ιστορία του υπολογιστη.ppt .
Όχι κενα, όχι ελληνικα γράμματα... καλου-κακου! (Μπορει να υπάρχει πρόβλημα σε άλλα περιβάλλοντα, πλην Ms-Windows - αν και οι ιστοσελίδες και το Open Office δουλεύουν μια χαρα παντου! Βέβαια, η ανάγκη για άλλα περιβάλλοντα δεν είναι επιτακτικη, αλλα και οι μαθητες καλο είναι να βλέπουν κι άλλα πράγματα πλην των υποχρεωτικων!)

Και όχι μεγάλα περιγραφικα ονόματα - δεν έχει νόημα, μια που οι περιγραφες βρίσκονται γραμμένες στη σελίδα.

Και φυσικα, τα αρχεία .ppt / .odp που βρίσκονται στα περιεχόμενα του CD, δεν έχει νόημα να είναι ζιπαρισμένα!

Ευχαριστω,

Φ.Γ. (9ο Γυμνάσιο Βόλου)

Ηλίας είπε...

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας.
Το metro.exe μάλλον δεν το έβαλε το ΠΙ γιατί θα θεωρήθηκε ιός. Μπορείτε να το πάρετε από http://www.gymit.gr/CD_ROM_Ekpaideftikou/files/metro.exe

Γιατί είναι zip files: α) Δεν έχουν όλοι ευρυζωνικές συνδέσεις, β)Το καιρό που δημιουργήθηκε το CD-ROM (δεν ήταν μέσα στις υποχρεώσεις της Συγγραφικής Ομάδας) οι ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν πανάκριβες και υπήρχε-υπάρχει ο φόβος ότι το CD-ROM δεν θα φτάσει στα σχολεία. Άρα θα έπρεπε να έχει όσο το δυνατόν μικρό μέγεθος για να γίνεται download, γ) Το .ppt ή .odp μπορούν εύκολα να "ανοιχθούν" μέσα από zip.

Γιατί τα συμπιεσμένα αρχεία έχουν αγγλικά ονόματα και "μικρά": ο web server είναι Linux και όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε υπάρχει πρόβλημα με τα ελληνικά ονόματα.

Γιατί τα .ppt και .odp έχουν μεγάλα ονόματα: α) τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα επιτρέπουν το όνομα του αρχείου να είναι πάνω από 64 χαρακτήρες και όχι μέχρι 8 όπως ήταν παλαιότερα, β) Στη σελίδα 137, στο θαλασσί παράθεμα (κίτρινη λάμπα)εξηγείται το γιατί, γ) Οι χρήστες Linux μπορούν να ανοίξουν αρχεία στα οποία το όνομα του αρχείου περιέχει ελληνικούς χαρακτήρες.

Βέβαια, η ανάγκη για άλλα περιβάλλοντα δεν είναι επιτακτικη, αλλα και οι μαθητες καλο είναι να βλέπουν κι άλλα πράγματα πλην των υποχρεωτικων!): Με βάση τις Διεθνείς εξελίξεις είναι επιτακτική η ανάγκη οι μαθητές να βλέπουν και άλλα περιβάλλοντα (π.χ. Apple, Linux, OpenOffice, Firefox, Opera, TuxPaint, WavePad κλπ) και για αυτό το λόγο στο βιβλίο (σελ.40, 41, 52, 67, 92 κλπ) υπάρχουν εικόνες από διάφορα ΓΠΕ και λογισμικό εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ. Επίσης στις διαφάνειες για το Υλικό και στο http://www.gymit.gr/CD_ROM_Ekpaideftikou/files/amea.pdf οι μαθητές θα δουν και "άλλης" μορφής υπολογιστές και περιφερειακά.

Και όχι μεγάλα περιγραφικα ονόματα - δεν έχει νόημα, μια που οι περιγραφες βρίσκονται γραμμένες στη σελίδα.: Στη σελίδα 137, στο θαλασσί παράθεμα (κίτρινη λάμπα)εξηγείται το γιατί.

Και φυσικα, τα αρχεία .ppt / .odp που βρίσκονται στα περιεχόμενα του CD, δεν έχει νόημα να είναι ζιπαρισμένα!: Αν μοιραζόταν το CD-ROM στα σχολεία φυσικά δεν θα είχε νόημα. Το γιατί είναι zip απαντήθηκε παραπάνω.

Φιλικά,
Οικονομάκος Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

Δεν παίζει το gymit...

Ήθελα το CD online...

xdv είπε...

http://7gym-chanion.chan.sch.gr/NEWPAGE/PC%20PLH/index1.html