Σελίδες

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Νεό πρόγραμμα σπουδών με παλιό βιβλίο;

Γεια σας!
Ο αριθμός των αντιτύπων του νέου βιβλίου έφτασε μόνο για την α'. Στις β'
και γ' που θα έχουν το παλιό, ποιο πρόγραμμα σπουδών εφαρμόζουμε; Ειδικά
στη γ' που τα παραδείγματα είναι από ΓΛΩΣΣΑ, θα κάνουμε logo;

11 σχόλια:

Χρίστος Μαβόγλου είπε...

Δυστυχώς η Β΄και η
Γ΄ Γυμνασίου θα χρησιμοποιήσει το παλιό βιβλίο. Οι συνάδελφοι της Πληροφορικής έχουμε υποχρέωση να ακολουθούμε το νέο πρόγραμμα σπουδών από το 2003, όταν το Α.Π.Σ. άλλαξε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Στη Γ΄ Γυμνασίου το Α.Π.Σ. αναφέρει ύλη τις ενότητες:
Αλγοριθμική σκέψη
Προγραμματισμός
Μεγάλες δραστηριότητες
και μια μικρή θεωρητική ενότητα σχετικά με τον υπολογιστή και την κοινωνία.

Δεν αναφέρει πουθενά Logo ή άλλη γλώσσα σαν γλώσσα προγραμματισμού. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε, αρκεί να ακολουθήσει το Α.Π.Σ.

Η επιλογή της Logo σαν γλώσσας προγραμματισμού είναι μία από τις ελευθερίες επιλογής που έχουμε και όχι υποχρέωση.

Υποχρέωσή στους μαθητές μας, όμως, έχουμε να μην επιλέγουμε κάθε φορά αυτό που είναι γνώριμο και οικείο σε εμάς, αλλά αυτό που εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά τους στόχους του Α.Π.Σ. και είναι για το συμφέρον των μαθητών μας.

Χρίστος Μαβόγλου, ΠΕ19

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Φυσικά και συμφωνώ με την τελευταία σας παράγραφο, η ερώτησή μου είχε να κάνει με το γεγονός ότι ειδικά στον προγραμματισμό άλλα θα έβλεπαν τα παιδιά στο βιβλίο και άλλα θα τους παρουσίαζαμε με τη Logo, εκεί ήταν ή ένστασή μου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
σε πολλά σχολεία υπάρχει πρόβλημα καθώς οι μαθητές της Β, Γ δεν έχουν τα περυσινά παλιά βιβλία.
Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση?

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι σε συννενόηση που είχα με τον Σχολικό Σύμβουλο κατάλαβα ότι, με βάση το έγγραφο της Διεύθυνσης Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης του ΥΠΕΠΘ με αριθμ. πρωτ. 97379/Γ2/7-09-07, υποχρεούμαστε να διδάξουμε στην Β' και στην Γ΄Τάξη από το βιβλίο που τους δόθηκε όταν ήσαν στην Α' Τάξη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Γ' Τάξη δεν πρέπει να διδάξουμε Logo.
Πάντως προσωπικά βρήκα στο διαδίκτυο την FmsLogo με ελληνικό περιβάλλον ανάπτυξης. Βέβαια οι εντολές τις FmsLogo είναι στην Αγγλική. Για όποιον ενδιαφέρεται η Διεύθυνση αυτού του δωρεάν λογισμικού είναι: http://sourceforge.net/projects/fmslogo.
Περιμένω από κάποιον μια απάντηση για το τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε στην Γ' Τάξη.

Ανώνυμος είπε...

Στη σελίδα του σχολικού συμβούλου λέει ότι στην Γ' Γυμνασίου μπορούμε να κάνουμε ΚΑΙ Logo αν θέλουμε δίνοντας σημειώσεις. Από κει και πέρα για φέτος και του χρόνου, όσο δηλαδή οι μαθητές της Γ' δουλεύουν με το παλιό βιβλίο, υπάρχει σχετική ελευθερία επιλογής ως προς το προγραμματιστικό περιβάλλον που θα χρησιμοποιηθεί στο εργαστήριο Πληροφορικής. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει Logo ή κάτι άλλο, Basic ας πούμε. Σε δύο χρόνια από τώρα που οι τωρινοί μαθητές της Α' θα έχουν φτάσει στη Γ' θα κάνουμε Logo αναγκαστικά. Προσωπικά ξεκινάω τη Logo από φέτος μιας και έτσι είμαι πιο κοντά στο πνεύμα του νέου Προγράμματος Σπουδών, βέβαια ο καθένας μας για φέτος και του χρόνου μπορεί να επιλέξει τι θα κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή στην Γ Γυμνασιου πρέπει να τηρηθεί το αναλυτικό και να μην διδαχθούν Πολυμέσα και internet και φυσικά να μην εξεταστούν αυτές οι ενότητες στις τελικές

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει συνάδελφοι ας μην είμαστε υπερβολικοί. Αν κάποιος δεν πρόλαβε περσι με τις απεργίες και τις καταλήψεις να καλύψει κάτι, τα Πολυμέσα ας πούμε, μπορεί να το καλύψει συνοπτικά φέτος. Προφανώς δεν θα μπει στην εξεταστέα ύλη αλλά νομίζω πως μια στοιχειώδη ευελιξία σαν εκπαιδευτικοί μπορούμε να την έχουμε, και το Αναλυτικό πρόγραμμα να ακολουθήσουμε κατά το δυνατόν και να μην αφήσουμε σημαντικά κενά στα παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ "ΓΛΩΣΣΑ" ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ Α.Ε.Π.Π , ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.

MY WEB είπε...

Πρέπει να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα σπουδών (2003) με το παλαιό βιβλίο.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Πρέπει να εφαρμοστεί το ΔΕΠΣ του 2003 ανεξάρτητα με ποιό βιβλίο διδάσκουμε! Μπορούμε να διδάξουμε οποιοδήποτε προγραμματιστικό περιβάλλον αλλά εγώ προτείνω logo

Συνάδελφοι μην εξετάσετε στην Γ ' ενότητες που δεν προβλεπονται από το ΔΕΠΣ

Ανώνυμος είπε...

Σωστά